ARANYBÁNYA AZ ÉGEN MINDEN NAP – MOST ÉRI MEG IGAZÁN NAPELEMET TELEPÍTENI

A napelemes rendszerek rég nem a luxuscikk kategóriában vannak, de talán a 2018-as évben már a magyar lakosság nagy része tudatában van ennek és ez meglátszik a telepített rendszerek növekvő számában is. Sokan mondják, hogy aranylázhoz hasonló helyzetet idéznek elő 2019-ben a napelem rendszerek Magyarországon, főleg, hogy a napelemek teljesítménye rohamosan növekszik, míg az áruk lényegesen alacsonyabb a néhány évvel ezelőtti árnál.
Tehát ez egy jövőbemutató, környezetkímélő befektetés, mely jellemzően 8-10 éven belül megtérül.
Európa számos országa jobban áll a megújuló energiában, de Magyarországon is elindult a fejlődés ezen a területen is.
Lássuk kicsit konkrétabban számokkal:
hmke 2019

A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) beépített darabszáma 2017 év végére elérte a 29 686 db-ot, ezen darabszám teljesítőképessége elérte a 241,4 megawattot, ami a 2016 végi teljesítőképességhez viszonyítva 46%-os növekedés. Az emelkedés évről évre jelentős mértékű. 2018 első negyedévében kétszer annyi hmke létesült, mint 2017 első negyedévében és akkor még nem említettük a nem háztartási méretű rendszereket, azaz az 50kW -nál nagyobb teljesítményű napelemes erőműveket.

A napelem árak alakulásán kívül a támogatások is hozzájárultak a növekedéshez. Lakosság körében az Otthon Melege Program és a jelenleg is elérhető MFB energiahatékonysági hitel, ami segít a magánszemélyeknek abban, hogy saját napelemes rendszere legyen és ezáltal 0 Ft villanyszámlája.

A NAPELEM BEFEKTETÉS

Az egyik legjobb befektetés 2019-ben a lakosság körében a napelemes rendszer. Leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy 2 dologtól függ a napelem rendszer megtérülése: a befektetésünk összegétől, azaz a napelem-beruházás költségétől, illetve az áram árától.

MEGTÉRÜLÉS [ÉV] = BERUHÁZÁSI KÖLTSÉG [FT] / (MEGTAKARÍTOTT ENERGIA [KWH/ÉV] X ENERGIA ÁR [FT/KWH])

Ez a megtérülési idő még tovább rövidíthető pályázati támogatással. Lehetőségekről bővebben: Napelem pályázat 2019

Egy átlagos háztartás villamos energia felhasználása 3000-5000 kWh/év. Ezen fogyasztás kiváltásához szükséges napelem rendszer beruházási költsége 1.200.000 Ft-2.000.000 Ft-ig terjed átlagosan.

Vegyünk egy példát:

  • Családi ház Veszprémben; 40° dőlésszögő déli tetővel; 3800 kWh éves fogyasztással, ami ~154.000 Ft/év
  • 0 Ft villanyszámlához szükséges rendszer átlagos beruházási ára bruttó 1.400.000 Ft
  • Ha nem számolunk sem inflációval, sem áramár emelkedéssel, a megtérülés 9 év.
  • A “befektetési kamat”, amit ezzel a napelemes rendszerrel kapunk: 11%! Szemben egy 2-2,5 %-os banki kamattal.
  • Ha van Lakástakarékpénztárunk, amivel igénybe vesszük a 30% állami támogatást és ezt felhasználjuk napelem rendszer telepítésére, akkor a rendszerünk éves szinten 15%-os “befektetési kamattal” ajándékoz meg minket. A megtérülés ez esetben 6,3 év.

(Egy napelem rendszer termelése függ a helyrajzi elhelyezkedéstől, dőlésszögtől, tájolástól, napelemek teljesítményétől, napelemek fajtájától és a tervezés szerelés minőségétől. Továbbá a rendszer árát is több tényező befolyásolja.)

Ezért áll át egyre több háztartás megújuló energiára és ezért éri meg napelembe fektetni. A régről megmaradt napelemekkel kapcsolatos tévhitek lassan eloszlanak és a helyükbe sok-sok pozitív tapasztalat lép. Nem érdemes várni, mielőbb napelemre kell váltani, mert minden termelésből kiesett nappal sok-sok Forintot veszítünk.

GINOP VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁS CÉGEKNEK

1,5 -3 mió Forintos vissza nem térítendő támogatás napelemre. Tovább

NAPELEMES RENDSZER ÁRAK 2019

Napelem árak alakulása, befolyásoló tényezők 2019-ben. Tovább

NAPELEMES PÁLYÁZATOK 2019

Napelemes és energetikai pályázatok, támogatások 2019-ben. Tovább

NAPELEMES MÉRÉSEK

Miért fontos a napelem és a rendszer bemérése, műszeres vizsgálata? Miért kell időszakos felülvizsgálat napelemes rendszernél? Tovább

MFB HITEL NAPELEMRE

0% THM hitel napelemre, energatikai felújításra. Ingyen hitel, rejtett költségek nélkül? Tovább